По стъпките на Самуил

Галерия
 • Базилика "Св. Ахил"

  Базилика
 • Езеро Мала Преспа

  Езеро Мала Преспа
 • Остров Свети Ахил

  Остров Свети Ахил
 • Самуилова крепост

  Самуилова крепост
 • Воденски водопади

  Воденски водопади
 • Църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

  Църква

Екскурзия с автобус в България и Гърция
09.10 - 13.10.2024

Тази година се навършват 1010 години от битката при с. Ключ, Петричко и смъртта на цар Самуил на 6 октомври 1014 г.
Ще пътуваме в границите на Първото Българско Царство преди падането му под Византийска власт (1018 г.), когато Самуил в продължение на около 35 години е водил непрекъснати битки за запазване и възстановяване на Българската държава.
Ще посетим свети за българите места - резиденцията на цар Самуил на остров Св. Ахил в езерото Мала Преспа, където е гробът на цар Самуил; с. Герман (Агиос Германос), църквата, където са погребани родителите на цар Самуил; Самуиловата крепост при с. Ключ; крепост Траянови врата; църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско.
Ще посетим още: Хераклея Синтика при Рупите; Пела – родното място на Александър Македонски; гр. Воден и прочутите Воденски водопади; гр. Костур; родната къща на Неофит Рилски в Банско.
Маршрут: Несебър - Бургас – Петрич - гр. Едеса (Воден) - гр. Флорина (Лерин) - Мала Преспа – Костур – Лерин – Банско - Бургас
Екскурзия от Несебър и Бургас с автобус, 5 дни / 4 нощувки със закуски и вечери
Цена: 650 лв

Програма

1 ден, 9 октомври, сряда: Бургас – Петрич, ок. 600 км
Тръгване в 5:00 ч. от Свети Влас/Несебър, 6:00 ч. от Бургас
Ще разгледаме крепостта Траянови врата, която е разположена на 15 км от Костенец до магистрала "Тракия" в Средна гора. Тя е символ на национално-историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. На 17 август 986 г. при крепостта „Траянови врата” войските на цар Самуил нанесли голямо поражение на византийците, като почти цялата византийска конница и голяма част от пехотата били унищожени. Самият император, Василий II едва успял да се спаси, а българите пленили императорските знаци (инсигнии).
В ранния следобед ще посетим Националния Парк – Музей „Самуилова крепост“, който се намира на 16 км западно от гр. Петрич. Мястото, където склоновете на Беласица и Огражден планина се приближават и образуват Ключката клисура, се населява от древността, но най-бурният период в неговата история е свързан с управлението на цар Самуил (997 – 1014 г.). С оглед засилването на отбраната срещу Византия, българският владетел изгражда цяла система от отбранителни съоръжения, които започват високо от склоновете на Беласица, южно от село Ключ и стигат до Огражден. От хълма, върху който сега се намира Националният парк-музей „Самуилова крепост”, се е контролирала цялата Ключка теснина.
Историята разказва, че при битката през 1014 г. в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ разгромява българската войска. Императорът ослепява пленената 14-хилядна българска войска, като оставя на всеки сто души по един с едно око да служи за водач. Заради тази своя нечувана жестокост, Василий II получава прозвището Българоубиец. Когато цар Самуил вижда скръбното шествие на осакатените си войници, сърцето му не издържа….
Близо до с. Рупите, на южния склон на Кожух планина се намира Античният град Хераклея Синтика, който ще ни върне 24 века назад във времето. Той е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. Градът, основан през ІV в. пр. Хр. в племенната територия на траките-синти,  носи името на митичния герой Херакъл (Херкулес), който се смята за родоначалник на династията на древните македонски царе. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид.
Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. Сградите са представлявали  изящни постройки, а  представителните сгради на античния град са били изградени, следвайки градоустройствен план съгласно принципите на Хиподамовата система.
В Хераклея Синтика всичко, което ще видим е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират.
Вечеря и нощувка в хотел близо до границата с Гърция.

2 ден, 10 октомври, четвъртък: Петрич – Воден – Лерин, ок. 290 км
Сутринта преминаваме границата с Гърция при Кулата и около обед пристигаме в гр. Воден. Гр. Едеса (българско име Воден) е известен най-вече с природния феномен Воденски водопади. Воден се намира на плато над долината Сланица. Градът е разположен на река Вода (днес Водас), от където произхожда и името му. Воден е в пределите на Първото Българско Царство от времето на цар Симеон Велики. От 9 век и до началото на 20 век градът е бил населен с българи. В града са останали много български църкви, от които най-известна е Старата митрополия, където е открит Воденският надпис, свързан с борбите на българите за църковна независимост.
Разглеждане на парка с водопадите. Свободно време за обяд и разходка в стария квартал Варош.
Нощувка и вечеря в хотел в гр. Лерин (Флорина).

3 ден, 11 октомври, петък: Лерин – Мала Преспа – Костур – Лерин, ок. 200 км за деня

Отправяме се към езерото Мала Преспа, където на малкия остров Св. Ахил се е намирала царската резиденция на Самуил в средновековния град Преспа. На острова днес можем да видим голямата базилика Св. Ахил и гроба на Самуил, открит през 1969 г. В района на двете Преспански езера са се намирали родовите владения на комит Никола, който заедно с четиримата си сина - Давид, Мойсей, Аарон и Самуил, възглавява съпротивата на българите срещу Византия. Затова още преди да бъде коронясан за цар, Самуил установява тук една от своите резиденции. Заобиколено от величествени  планини, мястото изглежда сурово, но добре защитено. Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност. Хронистите разказват, че тук, на о-в "Св. Ахил", се намирал любимият дворец на владетеля. Самуил често обичал да идва тук, намирайки покой след тежки битки и бляскави победи. Изградената върху труднодостъпен остров Преспа била един затворен град, в който достъп имали само владетелят, аристокрацията и висшето духовенство.
В близкото село Герман ще видим църквата „Св. Герман“, където при олтара е открит Самуиловият надпис от 993 г. в памет на баща му - управителя на средечкия (Софийския) комитат на българското царство комит Никола, майка му арменката Рипсимия и брат му, величан от местните българи като "св. Цар Давид".
Следобед, ако времето позволява, може да се разходим до град Костур (Кастория), който е живописно разположен на бреговете на Костурското езеро (гръц. Орестиада). Костур е бил в територията на Първата българска държава до 1017 г., а след това е място за заточение на видни византийски сановници. През цялото Средновековие населението му е било предимно българско. Запазени са няколко средновековни църкви от 9 – 10 век, останки от крепостта и др.
Вечеря и нощувка в гр. Лерин.

4 ден, 12 октомври, събота: Лерин – Банско, ок. 380 км
След закуска напускаме хотела в гр. Лерин.
По пътя към границата ще се спрем в Пела, античния град, останките на който се намират на около 40 км от Солун, в местността Градище до старото българско село Постол. Античната Пела е била столица на Древна Македония от края на V век пр. Хр. до средата на II век пр. Хр., както и родно място на Филип II Македонски и Александър Македонски. Ще посетим Археологическия музей, изграден през 2009 г, който разполага с богата колекция от топографски и архитектурни планове, фотографии от изкопната работа в древния град, история на разкопките и обяснителни текстове. Модели на стари местни къщи, на агората, няколко светилища и некрополи позволяват да се даде съвсем обективна представа за начина, по който е изглеждал градът по времето на Александър. За най-ценни сред експонатите се смятат мозаечните подове на Дионис и Елена, мозайки от древните светилища на Пела и много други ценни артефакти от различните периоди от историята на града.

В късния следобед се настаняваме в хотел в гр. Банско. Нощувка и вечеря.

5 ден, 13 октомври, неделя: Банско – с. Добърско - Бургас, ок. 400 км
След закуска ще се разходим в центъра на Банско и ще посетим къщата – музей на Неофит Рилски и църквата „Св. Троица“ (1835 г.), паметник на културата.
Следващата ни спирка е в с. Добърско. Селото е най-старото в района. Разположено е на пътя, който някога е свързвал Рилския манастир със Светогорския манастир. Има сведения, че боляри от старопрестолните столици на България – Плиска и Преслав се заселват в Добърско, като пренасят своите богатства и култура. Ще посетим храма „Цв. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, 1614 г, национален паметник на културата. В двора на храма има извор, който се смята за лечебен и също пази история, обвита в легенди. Според преданието първите заселници в Добърско са били ослепените след битката в Беласица през 1014 г. Самуилови войници. Те намират изцеление от лечебната вода, която извира в двора на църквата. Те се заселили тук и по-късно създават прочутата Добърска певческа школа на певци – слепци. Легендата още гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си и Климент Охридски. Всички тези легендарни предания са олицетворени по стенописите на църковните стени на "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Една от легендите гласи, че цар Иван Шишман, на когото селото е било познато се е венчал именно в тази църква.

Цена: 650 лева

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- Транспорт с комфортен туристически автобус;
- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел близо до гр. Петрич;
- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел **** в Лерин (Флорина);
- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел в гр. Банско
- Пешеходна разходка във Воден (Едеса);
- Посещение на остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро и с. Герман;
- Пешеходна разходка в Костур;
- Всички входни такси за посещение на музейните обекти в България включени в програмата.
- Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 5 000 EUR
- Водач/екскурзовод на туроператора;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- Такса престой в Гърция (заплаща се задължително от туристите на рецепцията на хотела!): 3 евро
- Входна такса за музея в Пела: 4 евро
- Разходи от личен характер;
Доплащане за настаняване в единична стая: 90 лв

!!!Пътуването се провежда при минимум 30 записани туристи.

За резервация се изискват 30% от стойността на екскурзията. Чинар Холидейз ЕООД е лицензиран Туроператор.
Удостоверение за регистрация № РК-01-6902.
Застрахователна полица ОТГОВОРНОСТ на Туроператора №13052310000450 / 18.05.23 при ЗК „Лев Инс” АД
Чинар Холидейз ЕООД
ЕИК 201 891 915
BG 201 891 915
Гр. Свети Влас, ул. Стара планина 11
МОЛ Темка Томова
Чинар Холидейз е член на АБТТА

Контакти:
тел. 0554 22533
0888 338 314
tschinar@daytripsbulgaria.com
tschinarholidays@gmail.com
www.tschinar.net