Бургас
»
Бургас

Бургас е разположен в източна част на страната на брега на Черно море. Съчетанието от великолепието на централните площади, уникалната зеленина, мрамор и уханието на море оформят чарът  на Бургас. История, култура и природни дадености се преплитат, за да изградят един незабравим облик. • Бургас

 • Бургас

 • Бургас, Централен плаж

 • Бургас, Арменскара църква

 • Бургас, Морската градина

 • Бургас, църквата Кирил и Методий

 • Бургас

 • Бургас, Фестивалът на пясъчните фигури

 • Бургас, Фестивалът на пясъчните фигури

 • Езерата на Бургас

 • Езерата на Бургас


Гордост на града са катедралата Св. Св. Кирил и Методий с богата украса и фрески, Арменската църква, католическата катедрала, църквите Света Богородица и Св. Иван Рилски, Историческия музей, Природонаучния музей, операта, театрите и множеството галерии.
Бургаският залив има една от най-дългите плажни ивици с фин златист пясък, плавно морско дъно, спокойна и чиста морска вода.
За любителите на спорта Бургас предлага възможност за екстремни спортове, плажен волейбол, тенис кортове, разположени в красивата Морска градина. Многобройните крайморски заведения предлагат уют, развлечения и вкусни блюда от морски деликатеси.
Летището, жп. гарата, пристанището и многобройните автобусни маршрути го превръщат в основен транспортен възел на България.


 
Уникалната бургаска флора и фауна 
Бургас е заобиколен от уникални природни забележителности: Бургаското езеро (Вая)- най-голямото естествено езеро в България, свръхсолетото Атанасовско езеро-резерват, защитената местност Пода и езерото Мандра

Aтанасовското езеро е птичият рай на България. Тук се наблюдават 316 вида птици от общо 406 вида за цялата страна. От 100 вида от родната Червена книга, 17 гнездят, а 60 се срещат през различните сезони. Най- многочислени са саблеклюнът, речната и белочелата рибарка. Блатната лястовица - символ на Атанасовското езеро, тук има най-много гнездящи двойки. Езерото е разположено на прелетната магистрала Виа Понтика и е определено като най-доброто място в България за наблюдение на птици и изследване на есенната миграция. Езерото е разделено на две части от пътя Бургас-Варна, които са солници от 1906 год. Други ценни ресурси са лечебната кал, лугата и солното раче. 

Бургаското езеро (наричано още Вая) е отделено от морето с помощта на пясъчна коса, върху която е изграден индустриалният квартал на Бургас. Има изградена тънка живителна връзка - канал, завършващ със шлюз, който осигурява притока на солени води и соленолюбиви видове в езерото.
В западната част на Вая се вливат реките: Айтоска, Съндър дере и Чукарска. Тази част е обгърната от тръстика, която образува плътен масив. В него са разположени ценни гнездови птичи колонии. Безгъбачните животни в езерото са над 60 вида, а рибите - над 20. От птиците са установени 254 вида, като много от тях са редки за България и Европа, а 9- и в глобален мащаб. Голям интерес представляват колониите на нощни, малки и бели гривести чапли, малък корморан, къдроглав пеликан, голяма белочела и червеногуша гъска, трънкоопашката и др.

Мандра се намира 1 км. южно от Бургас. В миналото е било полусолено езеро, а понастоящем е язовир с площ на водната повърхност 3 887 ха. Мандра съхранява големи количества сладка вода, което е все по-рядък природен ресурс. Крайбрежието му обхваща най-северните склонове на Странджа планина, които се отличават с характерна горска растителност- циклами, див божур, снежно кокиче, минзухари. Най-ценните части на комплекса са под закрила- местността Пода и устието на река Изворска.
 
Пода е първата територия в България, предоставена за стопанисване на неправителствена организация -  Българското дружество за защита на птиците. Тук са установени 231 вида висши растения, 168 вида безгръбначни, 6 вида риби, 15 вида земноводни и 18 бозайника. Международното значение на местността се определя от смесената гнездова колония на лопатарки (символ на Пода), блестящи ибиси, сиви, нощни, малки бели и червени чапли.
Терасите на защитената местност целогодишно предлагат възможност за наблюдение на птичето богатство на региона. Различни бинокли и уреди за наблюдение могат да се предоставят в станцията на Пода. Там посетителите могат да чуят също лекция за популацията на резервата.