Поморие
»
Поморие

Лечебен пясък и кал, Син Флаг, древна история...
Поморие
е разположен на живописен полуостров, където специфичният климат гарантира целогодишни условия за почивка и релаксация. Зимата е мека, есента- дълга, пролетта и лятото- слънчеви и разхладени от приятния бриз.
Пясъкът  на поморийските плажове е уникален- златист и черен (лечебен и богат на желязо). Благодарение на свойствата на пясъка и на уникалната лечебна кал от Поморийското езеро, курорът си е създал репутация на един от най-добрите балнеоцентрове в Европа.
Морето е спокойно, без приливи и отливи. Благодарение на своите отлични природни и екологични дадености Поморие печели международния приз Син Флаг. Перфектното разположение на града и неговата природа го правят атрактивен център за почивка, спорт и балнеолечение.  • Поморие

  • Поморие

  • Поморие

  • Поморие

  • Поморие, гробницата

  • Поморие

  • Поморие, манастир Св. Георги

  • Поморийското езеро

  • Солниците на Поморийското езеро


Анхиало (древното име на Поморие) е една от първите гръцки колонии (4-5 в.) по българските земи. Културните паметници в града пазят духа на различните епохи от неговата история: тракийската куполна гробница, възрожденски черноморски дървени къщи, църквата Свето Преображение Господне, манастирът Свети Георги, музеят на солта, Поморийското солено езеро, градският исторически музей. 
 
Не пропускайте да посетите:
Античната тракийска куполна гробница, датирана към края на 3 в., е уникална с гъбоподобната си форма. Призната е за национален паметник на културата.
Дървените къщи в старата част на града са типичен пример за градския архитектурен стил от периода на българското Възраждане.
Църквата Свето Преображение Господне (18 в.) е най-старата сграда от комплекса на дървените къщи. Под иконата на Исус Христос се намира малко аязмо с извираща вода от каменна плоча. Изворчето е наречено Сълзите на Христос.
Единственият действащ мъжки манастир по българското Черноморие е манастирът Свети Георги в Поморие. В манастира днес се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18-19 в.
Поморийското солено езеро е защитена орнитологична местност, по която минава миграционния път на прелетните птици Виа Понтика. От езерото се добива лиманна лечебна кал, която е между най-добрите в света. 
Поморийският музей на солта е единственият в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Според историците, солниците са съществували още преди основаването на града (около 5 в. пр. Хр.). Посетителите могат да видят на живо всички древни технологични операции и да усетят автентичната атмосфера на миналото.
В постоянната сбирка на Историческия музей в Поморие е проследен животът в този край от най-дълбока древност. Особено интересни са римския и средновековния период от историята на града, онагледени с карти на пътищата от региона, с много монети, керамични съдове и бижутерия.